dé BroeBELschool | Oudenaarde
14869
home,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-14869,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Dé BroeBELschool Oudenaarde

Over ons

Sinds 1 september 2014 waait een nieuwe wind door Basischool Abraham Hans in Bevere.

Geestelijke vader Marc de Bel gaf er de aftrap van de allereerste BroeBELschool!

 

 Dé BroeBELschool Oudenaarde en BroeBEL vzw zetten zich in om een veilig nest te creëren waar kinderen én leerkrachten elke dag met plezier naartoe vliegen.

 

We leven en werken er samen volgens de 10 pijlers van BroeBEL vzw.

Hart

Handen

Hoofd

De 10 pijlers

VIA HART EN HANDEN NAAR HET HOOFD

De lessen worden zoveel mogelijk vanuit het 3-luik Hart (sociaal-emotioneel) Handen (motorisch) Hoofd (cognitief) gerealiseerd. De creatieve insteek (Handen) die telkens op de BroeBELschool wordt aangeboden biedt een mooi venster op de innerlijke belevingswereld en sociale omgang (Hart) van de kinderen om zo voldoende kennis (Hoofd) te verwerven.

CONTACT MET DE NATUUR

In de BroeBELschool willen we onze kinderen zoveel mogelijk buiten laten spelen, verkennen, experimenteren, spelenderwijs leren. We vinden het belangrijk dat kinderen opnieuw in contact leren staan met de natuur om te ervaren dat ze er zich niet alleen kunnen ontspannen en samen avonturen kunnen beleven maar dat ze er ook heel veel kunnen ontdekken en leren.

ZINLOOS HUISWERK VAN WELEER VLIEGT IN DE HOEK!

BroeBEL kiest ervoor om geen huiswerk in de klassieke betekenis van het woord te geven aan de kinderen. Het doel is dat na een hele schooldag al dan niet speels herhalen van de leerstof, het niet meer nodig is om dit thuis nog eens te doen.

Integendeel, laat het kind thuis spelen, experimenteren en zich ontspannen zodat het de volgende dag voldoende positieve energie heeft bijgetankt om zich er opnieuw in te gooien!

BRUISEND BROEBELPARLEMENT

Deze pijler is zeer praktijk en doe-gericht en komt in grote mate vanuit de kinderen zelf, in samenspraak met directie en leerkrachten.

 

Regels en afspraken zijn wel degelijk belangrijk en dienen te worden gerespecteerd. De ervaring leert echter dat, als kinderen zelf de verantwoordelijkheid krijgen om de regels mee te bepalen, ze veel meer geneigd zullen zijn ze effectief toe te passen. Op die manier weten ze ook dat, indien deze grenzen overschreden worden, er consequenties zijn die ze vooraf eveneens helpen mee bepalen.

Maar een BroeBELparlement is natuurlijk nog veel meer dan dat! Het schept een platform om hen te laten meedromen over een ideale BroeBELschool en die wensen samen te concretiseren. De BroeBELschool is op die manier een minigemeenschap waar er in het BroeBELparlement letterlijk en figuurlijk gebouwd wordt aan een school waar het fijn is om te zijn en waar iedereen duidelijk weet wat de afspraken zijn.

LEVENSLANG DROMEN

We leren we onze Broebelkinderen levenslang dromen. Er is veel onderzoek gebeurd waarin in elk geval een verband is aangetoond tussen ‘doen alsof’- spelen/fantasie/dromen en gunstige ontwikkeling van kinderen: taalontwikkeling, sociale ontwikkeling, goed leren plannen en zich concentreren.

 

Reden genoeg dus vinden wij om kinderen niet in hun fantasiespel te ontmoedigen maar om dat juist aan te moedigen.

WE MAKEN DEEL UIT VAN EEN GROTER GEHEEL

De wereld buiten de klas zit vol ver-rijkingen, waarom dan de hele dag tussen 4 muren blijven zitten zoals visjes in een aquarium? Wij gaan ervan uit dat er buiten de klas minstens zoveel te leren valt en ook de virtuele wereld hoort hier bij.

 

In de BroeBELschool kiezen we dus bewust om zoveel mogelijk op stap te gaan met de kinderen. Vooral in de directe omgeving van de school, valt er met enige creativiteit, vanalles te beleven, ervaren en ontdekken. Het outdoor teaching heeft al bewezen dat er meerdere positieve invloeden zijn op de motivatie, interesse en betrokkenheid van de kinderen en leerkrachten.

FAALPLEZIER

 

Fouten maken mag! Durf je talenten ontdekken, zonder vallen geen opstaan.
 

In deze maatschappij wordt het maken van fouten gezien als iets negatiefs. We moeten op alle gebieden zo perfect mogelijk zijn, winnaars zijn… Deze instelling zit er, of we het nu wel of niet willen, (on)bewust ingebakken en is voor veel kinderen en volwassenen nefast voor het zelfvertrouwen.

 

Het “Faalangstbeestje” zit overal op de loer en fnuikt alle talenten die staan te popelen om gezien te worden. Op de BroeBELschool willen we het over een andere boeg gooien! Iedereen heeft zijn talenten en het is niet nodig om overal de beste in te zijn. Het ultieme doel is dat kinderen in het 6de leerjaar weten wat hun talenten zijn en fier zijn op zichzelf. Dit vertelt zoveel meer dan eender welke test! Hierbij sluit perfect aan dat kinderen mogen en kunnen fouten maken, hun leven lang. Uit onze fouten kunnen we immers leren. Eigen ervaringen, leuk en minder leuk, horen bij het leren en het leven. Ze leren ons het “leven leven”. In die zin bestaan er dus eigenlijk geen fouten!

 

Bij deze mentaliteitswijziging horen uiteraard nog andere vaardigheden zoals het leren aanvaarden van opbouwende kritiek/tips en vooral een gezonde dosis humor en lachen om jezelf!

SPELENDERWIJS LEREN

 

Voormiddag cognitief/ namiddag BroeBELen 
 

In een klassiek leersysteem zien we vaak dat heel wat creativiteit moet wijken voor het inpompen van zoveel mogelijk cognitieve kennis. Maar, zelfs de bollebozen hebben op tijd en stond nood aan het afzetten van de “hoofd-knop”. Er zijn meerdere wegen die naar Rome, oftewel het afkrijgen van het programma, leiden.

 

Op de BroeBELschool willen wij de weg naar het doel verleggen, en de kinderen de kans geven de leerstof spelenderwijs en op een gevarieerde manier te ontdekken. Ieder kind zal in de namiddag zijn hartje kunnen ophalen om op ontdekking te gaan, te zingen en te dansen, creatief bezig te zijn en te “broebelen”. We vinden het ontzettend belangrijk dat onze BroeBELkinderen spelenderwijs leren. Spelen bevredigt de basale menselijke behoeften aan onder meer vrijheid, verbondenheid en flow. Door te spelen leren kinderen hun gedrag te reguleren, met anderen te onderhandelen, problemen op te lossen.

LEKKER IN JE VEL

 

Gezonde voeding 
 

Op de BroeBELschool willen we de kinderen zoveel mogelijk bewust maken van gezonde voeding. We willen hen leren dat dit héél lekker kan zijn en dat het belangrijk is om ons lichaam goed te verzorgen. Dit doen we door te leren dat gezond eten zeer lekker kan zijn en dat het heel belangrijk is wat we in ons lichaam stoppen.

 
Bewegen met intelligent motion
 

Naast gezonde voeding is ook bewegen van groot belang. De Intelligent Motion techniek vinden we hiervoor zeer waardevol.

 

Tot rust komen en ontspannen

 

De BroeBELleerkracht leert kinderen zich te ontspannen en biedt hiervoor verschillende technieken aan: ademhaling, yoga, visualisatie, meditatie enz. Op een speelse manier maken we hen ervan bewust dat ze van kleins af aan zélf de sleutel bezitten om zichzelf tot rust te brengen. We zijn ervan overtuigd dat dit de kans verminderd op het zoeken naar externe, en vaak minder wenselijke, manieren.

JE (ZELF) RESPECT

Een kind dat zich goed in zijn vel voelt zal zich ook willen openstellen om te ervaren, leergierig te zijn en letterlijk/figuurlijk op pad te gaan om de wereld binnen en buiten de klas te ontdekken. Een kind dat zich goed voelt zal het makkelijker hebben om anderen in hun waarde te zien en te respecteren, omdat het zichzelf respecteert en durft te zijn wie het is. Naar later toe blijft durven zijn wie je bent, met respect voor anderen, een belangrijke waarde. Op de BroeBELschool kunnen ze in een veilige omgeving die ze vertrouwen, op ontdekkingstocht naar zichzelf, hun talenten en hun unieke plekje in de “wereld”. Dit zonder de kinderen te forceren te worden wat ze niet willen zijn maar hen te motiveren en te bekrachtigen!

 

Ervaringsgericht onderwijs

In de BroeBELschool gaan we voor ervaringsgericht leren. We leren de kinderen aan hoe ze hun talenten optimaal kunnen ontdekken en gebruiken. Wij staan voor nadenken over hoe je de leerstof ook op een andere, creatieve, ervaringsgerichte manier kan aanbrengen. Het projectgericht werken maakt hier een belangrijk deel van uit.

BroeBELkinderen

verkennen
34%
Experimenteren
54%
Beleven Avonturen
78%
Leren Spelenderwijs
100%

Kijk even mee in de klassen

De Bruistabletten

De Bruistabletten zijn alle ouders die zich op de één of andere manier willen engageren binnen de BroeBELschool, van grote projecten tot kleinere zaken. Ze bruisen van energie en/of creativiteit en werken ondersteunend en pijnstillend voor leerkrachten en coördinator als deze het nodig hebben. Via deze weg willen we ouders met elkaar in contact brengen, om zo op een positieve opbouwende manier de BroeBELschool sterker te maken. Bruis je met ons mee?

Onze Partners

Contact

Adres

Wortegemstraat 14-16

B – 9700 Oudenaarde/Bevere

E-mail

Nathalie Vandriessche, coördinator

Mieke Vanmaercke, directeur

Nico De Pauw, zorgcoördinator

Telefoon

055 31 70 66